Road trip Bengtskärin majakkaluodolle
11/08/2016
Miika Isotalo (24 articles)
3 comments
Share

Road trip Bengtskärin majakkaluodolle

Bengtskärin majakkaluoto on Suomen eteläisin asuttu piste ja kansainvälinen vesialue alkaakin aika pian siitä etelään. Tein luodolle pienen road tripin kesäkuussa 2014, joten kerron tässä hieman tuosta reissusta, tosin lisättynä hieman pohdiskeluilla noista ajoreiteistä. Kesäaikana majakkaluodolle menee laiva Hangon eteläsatamasta mutta käsittääkseni myös Helsingistä asti. Road tripin kannalta tuo Helsingistä lähteminen romuttaa aika lailla koko idean, joten käsitellään vain tuo Hanko-reitti.

Helsingistä Hankoon pääsee kaikkein nopeimmin suoraan valtatietä 51, joka liittyy tiehen 25 hieman ennen Karjaata. Se on myös kaikkein tylsin ja ruuhkaisin vaihtoehto eli välttäkää sitä jos mahdollista. Paljon parempi vaihtoehto on esimerkiksi vanha Kuninkaantie, joka on viitoitettukin aika hyvin. Siltä pitää toki muistaa poistua Raaseporissa, ettei ajele Turkuun asti.

Turusta päin tultaessa Kuninkaantie on myös hyvä vaihtoehto mutta jos kuitenkin haluaa nopeamman siirtymän, ei Salo – Raasepori -tiekään ole yhtään huono. Kuninkaantiestä yritän tehdä joskus erillisen jutun, joten en puutu siihen tämän enempää.
Ajoit sitten mistä tahansa, niin tarkoituksesi oli päätyä Hangon eteläsatamaan, josta noin puolitoista tuntia kestävä laivakyyti lähtee. Laivassa tarjotaan lounas, joka omalla reissullani oli lohikeittoa.

Bengtskäristä voitte perusjutut lukea majakan omilta sivuilta, joten en siitäkään kirjoita kovin tarkasti. Majakalla oli kuitenkin ratkaiseva merkitys Toisessa Maailmansodassa ja siellä käytiinkin kovia taisteluita. Luodolla on noista ajoista jäljellä vielä mm. bunkkeri. Majakka itsessään on aika näyttävä ilmestys, sillä sen torni kohoaa todella korkealle. Torniin pääsee myös kiipeämään (jos jaksaa) sen noin 200 rappusta pitkin. Tottumattomat jalat muistaa sen pari päivää jälkeenpäin.

Bengtskärin luoto on kallioinen eikä sillä ole yhden ainuttakaan puuta. Luoto on tuulinen ja kylmä vaikka silloiset oppaana toimivat opiskelijat olivatkin omien sanojensa mukaan kävelleet kesäkuun alusta asti paljain jaloin. Minä taas olin samaan aikaan toppatakki päällä, pipo päässä ja jalassa kunnon paksupohjaiset retkeilykengät. Luodolla on paljon kalliopoukamia, joihin aallot lyövät. Nuo paikat ovat valokuvauksen kannalta hienoja tuon majakan lisäksi. Luodon WC -tiloilta ei kannata kovin luksusta odottaa. Naisten käymälästä en tietenkään tiedä mutta miehillä oli ainoastaan ”kusilaari”. Kai siellä jokin huussin tapainenkin täytyy jossain olla, asuu siellä kuitenkin tuota opas-porukkaa.

Majakan ensimmäisessä kerroksessa on museo ja toisessa kerroksessa kahvio sekä matkamuistomyymälä.

Reissu oli ihan kiva tutustumisretki majakkaan sekä Suomen historiaan. En usko, että minun tulee siellä käytyä tämän enempää mutta reissua voin silti suositella kaikille, ketkä eivät ole vielä siihen tutustuneet.

Tässä lopuksi vielä pieni kuvagalleria:

Miika Isotalo

Miika Isotalo

Comments

 1. Teija / Lähdetään taas
  Teija / Lähdetään taas elokuu 11, 13:34
  Meidän venematkalla Bengtskärin majakalle merenkäynti oli niin valtava, että en kyllä ihan heti lähtisi sinne Helsingistä asti. Mitä lyhyempi venematka, sen parempi. Olimme tuolla yli 10 vuotta sitten, ja silti muistan päällimmäisenä matkapahoinvoinnin :D Kai majakalle täytyisi antaa toinen mahdollisuus. Ihan heti en olisi sinne lähtenyt uudelleen, mutta näin 10 vuoden välein tuolla voisi hyvinkin käydä :)
  • Scenic Road Hunters
   Scenic Road Hunters Author elokuu 11, 14:19
   Matkapahoinvointilääkkeen otin minäkin ihan varmuuden vuoksi. Todennäköisesti olisi tullut siinä merenkäynnissä huono olo ilman sitä. Lisänä tahtoo itselläni olla se, että maisema tuntuu aina keinuvan sen jälkeen useamman päivän. Valokuvauksen kannalta ne tuulisimmat päivät olisi just parhaimpia.
 2. K
  K elokuu 12, 00:26
  Bengtskäristä löytyy kyllä vessat ja suihkut, mutta parasta on yövieraille oleva sauna & uinti kylmässä meressä. Suosittelenkin koko majakan huonekapasiteetin varaamista omalle kaveriporukalle, niin saa viettä illan ja yön omassa rauhassa keskittyen valokuvaukseen tms. http://kohteenamaailma.fi/extreme/bengtskar-vieta-kesaviikonloppu-kaveriporukalla-majakassa/

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *