Onko Amarok lava-autosta reissuautoksi?
Viime postauksessa kirjoitin meidän harjoitus road tripistä ja siinä autona oli Volkswagen Amarok Canyon. Tekstissä kuitenkin keskityttiin reittiin ja maisemiin, joten tällä kertaa kerron, miten Amarok täyttää tarpeet reissuautona.
Ihan ensin pitää mainita, että Amarokista on tulossa juuri uusittu malli ja en ole sitä vielä livenä nähnyt saatika päässyt kokeilemaan. Nämä näkemykseni ja kokemukseni käsittelevätkin tuota edellistä mallia, jonka ajoin 2014 keväällä. Tuskin se kuitenkaan ainakaan on huonompaan päin menossa ja toiveissa onkin, että ainakin viihdetekniikkapuolelle on tullut parannusta. Tuossa vanhassa kun näyttö ja navigaattori olivat auttamattomasti aikaansa jäljessä (jo silloin).
Moottori Amarokissa on samanlainen, kuin isomman luokan perheautoissa eli kaksilitrainen turbodiesel. Se ei tee autosta rakettia mutta riittää kuljettamaan riittävän ripeästi. Hevosvoimia löytyy 180 ja vääntöä 420Nm. Tuo vääntömäärä on erittäin hyvä ja sen takia auto pystyykin liikkumaan maastossa kuin maastossa ja pysyy vauhdissa mukana myös pikateillä.
Lava-autoa hankittaessa (tai vuokrattaessa) tulee ottaa huomioon, että niitä on kahdenlaisia; kahden hengen ja viiden hengen hytillä . Kahden hengen hytissä se lava on pidempi, sillä auton kokonaispituus on aina sama. Road tripille kannattaa ottaa viiden hengen DoubleCab -hytillinen versio, joka on rekisteröity henkilöautoksi. Tavaratila on joka tapauksessa iso, joten tuo lyhyempi lava ei haittaa. Tämä on verotuksellisesti kalliimpi mutta sillä saa sitten ajaa nopeusrajoitusten mukaan. Huippunopeus Amarokissa on 174-179 km/h. Auto kuluttaa keskimäärin 8 L satasella ja tankin ollessa 80 L, pitäisi sillä päästä noin 1000 km ennen visiittiä huoltoasemalle. Käytännössä kulutuksen vaihdellessa ajotilanteen mukaan, todellinen matka lienee jotain 800 km.
Lisävarusteista road trippiä aatellen on hyvä olla kova kate lavalle. Silloin tavarat on siellä sateelta suojassa, sen saa lukittua ja tila kasvaa korkeussuunnassa. Voipa siellä hätätilassa nukkuakin, jos ei telttaa jaksa pystyttää tai ole varannut huonetta.
Vastatakseni alussa esittämääni kysymykseen – kyllä voi ja kaiken lisäksi erittäin hyvin. Tavaraa saa mahtumaan mukaan paljon normaalia enemmän, istumakorkeus on normaaliautoa korkeammalla, joten näkyvyys on parempi ja nykyiset lava-autot ovat jo istuimiltaakin hyvin mukavia. Amarokilla ajettaessa soratielle eksyminen ei haittaa yhtään, joten omasta navigaattorista voi ottaa ”vältä hiekkateitä” -asetuksen pois. Canyon -mallissa on hytin katolla melkoinen lisävalopatteri. Pimeällä onkin mukava, kun kattovalot menevät päälle yhdessä pitkien valojen kanssa, ei tieltä ainakaan puutu valoa.
Amarok ei valitettavasti ole mikään edullinen auto. Tuo koeajossa ollut Canyon erikoismallin hinta oli 75500€ ja lähtöhintakin melkein 65000€. Tuolla hinnalla saa henkilöautoluokassa valita jo aika vapaasti. Se vaan, että sillä uudella priimakuntoisella henkilöautolla ajaessa kelirikkoiselle soratielle tai mutkaiselle asfalttipätkälle, jossa on yhtäkkiä monttuja tai sora lentää ikkunalaseihin asti, ei kauhean mielellään mene. Amarokilla se ei korkeuden ja isojen renkaiden takia haittaa. Se on tehty sitä varten, että sillä mennään perille asti.