Hups, olen Lieto nimisessä kaupungissa. Mitä ihmettä täällä voi tehdä ja mitä näkemistä täällä on?
Lieto on kaupunki, joka sijaitsee Varsinais-Suomessa, aivan Turun kupeessa. Lieto sai kaupunkistatuksen vuonna 2022 mutta oikeasti se on hyvin maaseutumainen. Tässä artikkelissa kerron, mitä Liedossa voi tehdä ja nähdä. Tarkoitus ei ole tehdä mitään TOP -listaa, vaan kertoa vain yleisesti mitä vaihtoehtoja täältä löytyy. Nämä kaikki ovat sellaisia, mitä olen itse käynyt katsomassa tai kokeilemassa.
Sijainti ja muuta tietoa
Lieto on siis Turun naapurikaupunki. Sen väkiluku on hieman vajaa 21 000 asukasta, ja pinta-alaa sillä on noin 302 km². Pinta-alaltaan Lieto on siis suunnilleen saman kokoinen Espoon kanssa ja isompi kuin Vantaa. Liedon maisemaa hallitsevat vehreät pellot, laajat metsät ja historiallisesti merkittävät kohteet. Kaupungin läpi virtaa Aurajoki, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia virkistykseen ja luonnon tarkkailuun.
Vanhalinnan alue
Jos Liedosta pitäisi mainita yksi ainoa käyntikohde, se olisi aika varmasti Vanhalinna ja sen vierestä menevä Hämeen Härkätie. Vanhalinnan kohdalla härkätie on museoitu ja sen tähden pidetään esim. sorapintaisena. Jos härkätiestä haluaa tietää enemmän, niin voi katsoa vaikka meidän siitä kertovan videon.
Vanhalinnan kartanoalue ja sen ympäristö ovat peräisin keskiajalta, ja alueella on runsaasti arkeologisia löydöksiä. Kartanossa on museokokonaisuus, jossa voi tutustua paikalliseen historiaan ja kulttuuriin. Museon näyttelyt tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia niin keskiaikaiseen kuin myöhempäänkin elämään.
Vanhalinnan mailla järjestetään myös erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, kuten konsertteja, teatteriesityksiä sekä keskiaikamarkkinoita. Elokuun viimeisenä lauantaina eli Venetsialaisten aikaan Vanhalinnan mäen päällä järjestetään tilaisuus, jossa katsellaan kun valaistut veneet lipuvat pitkin Aurajokea.
Alueen kauniit maisemat ja historialliset rakennukset luovat upeat puitteet monenlaisille tilaisuuksille (häät, syntymäpäivät) ja virkistyskäynneille.
Vanhalinnan maisemissa on myös luontopolkuja, jotka pituuden puolesta on käveltävissä lyhyelläkin visiitillä.
Nautelankoski
Nautelankoski on toinen merkittävä kohde Liedossa. Se on Aurajoen suurin koski, ja sen ympäristössä sijaitsee Nautelankosken museoalue. Alueen luonto on ainutlaatuinen ja tarjoaa upeat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Kosken pauhu ja sen kaunis ympäristö tekevät vaikutuksen vierailijoihin, ja alue on erityisesti suosittu retkeily- ja piknikpaikka. Aurajoen molemmin puolin kulkee mielenkiintoinen luontopolku. Jos vesi on alhaalla, voi puolta vaihtaa joissakin kohdissa kiveltä toiselle hyppimällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kivet ovat liukkaita mikäli ne on vähänkään kosteita.
Museoalueella voi tutustua perinteiseen suomalaiseen maa- ja metsätalouteen sekä paikalliseen perinnemaisemaan. Museorakennukset ja alueen opasteet kertovat mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta.
Luontopolut
Liedossa on useampiakin hyvin mielenkiintoisia ja maisemiltaan vaihtelevia luontopolkuja. Yllämainitut Vanhalinnan polut ja Nautelankosken polut ovat vain osa. Nautelankoskelta lähtee pidempi polku Hämeentielle, Ankan alueelle asti. Tämän polun voi kävellä osissakin mutta poispääsy julkisilla on mahdollista vain päätepisteistä. Polun varrella on ainakin yksi nuotiopaikka, jossa voi vaikka paistaa makkaraa. Tämä pitkä polku on valitettavasti vielä itseltä kävelemättä kokonaan ja olenkin nähnyt siitä vain pieniä osia.
Liedosta löytyy peltojen ja metsien lisäksi myös kumpuilevampaa maastoa. Parmaharjulta löytyy vajaa 2 km minireitti ja sen lisäksi 6km ja 9km luontopolut. Olen itse kiertänyt tuon minipolun ja 6km reitin ja ne olivat ainakin maisemiltaan hyvinkin hienoja ja metsässä on aina rentouttavaa kävellä. 6km lenkillä oli kuitenkin käydessäni tehty jonkin verran avohakkuuta, joten ne kohdat oli hieman tylsiä. Tähän reittiin kuuluu myös muutamia ojan ylityksiä mutta niihin on reitillä tehty pitkospuusillat.
Parmaharjulla on myös kaksi mäkihyppytornia. Kauan sitten olin itse katsomassa siellä SM-kisoja, joissa muuan Matti Nykänen voitti. Tornit olivat päässeet sittemmin hyvin huonoon kuntoon eikä niihin ollut enää lupaa kiivetä. Muutama vuosi sitten täällä järjestettiin muistelukisat ja sitä varten se isompi hyppyri kunnostettiin.
Vuonna 2015 Tarvasjoen kunta pakkoliitettiin Lietoon. Täten Lietoon tuli jääkiekkohalli, toinen Frisbeegolf-rata sekä 3 luontopolkua lisää. Silloin siellä oli vielä uimahallikin mutta aika pian se laitettiin kiinni kannattamattomana (olisi ilmeisesti vaatinut ison remontin). Noista kolmesta luontopolusta Liedot (ja Tarvasjoen) sivut mainitsevat enää yhden, keskustan alueella olevan.
Jääkiekkohallissa on useampi pukuhuone ja itse jää on yksi täysikokoinen kaukalo. 9-väyläinen frisbeegolfrata kiertää hallin ympäristössä.
Tarvasjoen luontopolku lähtee ja kiertää aivan keskustan tuntumassa. Auto (tai muu kulkuväline) kannattaakin jättää keskustassa parkkiin ja lähteä sitten kiertämään tuo noin 2km pitkä polku Kertun tuvan kohdalta. Luonto ja kasvusto vaihtelee yllättävän paljon näinkin lyhyellä reitillä. Polun varrelle osuu myös yksi Paimiojoen koskista; Knaapinkoski. Koski ei kovin kummoiselle näytä alhaisen veden aikaan mutta sateiden jäljiltä siinä on enemmän katseltavaa.
Maastopyöräily
Koulukeskuksen ja Lietohallin alueella on yksi Suomen harvoista virallisista MTB radoista. Siellä on aloittelijoille ja harrastajille sopiva reitti mutta myös vaativampi MTB XCO kilparata.
Kävin itse kokeilemassa tuon helpomman radan ja aloittelijalle siinäkin oli kohtia, joissa katsoin paremmaksi taluttaa. Esimerkiksi hyppyri kalliolta alaspäin ei keski-ikäistä kauheasti innosta kokeilemaan. Vaikkakaan se ei ollut korkea. Pyöränikin on enemmän hybridi eikä varsinaiseen maastorääkkäykseen tarkoitettu peli.
Siltikin rata oli ihan mukava kiertää ja siitä sai kyllä kunnon liikuntasuorituksenkin aikaiseksi. Pienenä varoituksena voi mainita, että frisbeegolf rata kiertää samalla alueella ja radan välillä risteävät toisensa tai menevät rinnakkain. Puolin ja toisin siis hyvä noudattaa tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta.
Frisbeegolf
Frisbeegolfratoja löytyy Liedon alueelta 3; Keskustan täyspitkä 18-väyläinen, Tarvasjoen puolikas sekä Ilmaristen 7-väyläinen. En ole itse vielä käynyt näissä heittämässä mutta keskustan rataa näin hyvin pyöräillessäni maastopyöräradalla. Maisemat vaihtelivat kalliosta metsikköön. Paikallisten heittäjien mukaan rata on hyvä, joten eiköhän se ole syytä jossain kohtaa käydä itsekkin testaamassa.
Koirametsä
Liedon Littoisten alueella, lähellä kehätietä sijaitsee koirametsä. Tämä on siis vuokrattavissa omaan yksityiseen käyttöön. Koirametsä on mukavan kokoinen aidattu metsäalue, jonka keskellä on Kallio. Koira saa siis olla täysin vapaana alueella ja eikä ole vaaraa karkaamisesta tai että alueelle eksyisi muita. Metsässä risteilee polkuja sinne tänne ja varsinainen polku kiertää keskellä olevaa kalliota. Rinteet ovat loivia, ainoastaa portilta katsottuna vastapäätä on hieman jyrkempi pudotus. Sekään ei tosin tuntunut olevan koiralle mikään ongelma.
Olemme oman koiran kanssa olleet tuolla muutaman kerran ja joka kerta tullaan väsyneenä pois. Tunti on ollut meille sopiva aika. Alueella on myös grillikatos, jossa voi halutessaan syödä eväitä. Levähdyspenkkejä on useita.
Loppupäätelmä
Huvipuistoja, moottoriratoja tai laajaa ravintola- tai hotellitarjontaa ei Liedossa ole. Niitä varten Turku on 15-20 minuutin ajomatkan tai bussikyydin päässä. Liedossa voi nähdä ja tehdä asioita lähinnä luonnossa. Vanhalinna, Nautelankoski ja luontopolut lienevät niitä parhaita asioita, mitä täällä voi tehdä. Ota siis sopivat lenkkikengät ja muut varusteet mukaan, mikäli suunnittelet reissua Lietoon.
Jos tarkoituksesi on vaikka ajaa Härkätie päästä päähän, ehkä löydät tästä artikkelista joitain asioita, joita voisit pysähtyä täällä katsomaan.
Enpä tiennyt, että Lieto on saanut kaupunki statuksen, mutta edellisestä käynnistä on jo monta vuotta. Nuo luontopolut ja myös maastopyöräilyreitti olisi kiinnostavaa kiertää!
Noh, kyllähän se meitäkin hieman ihmetytti, kun tästä päätettiin tehdä kaupunki. Syy varmaan jossain pelätyissä pakkoliitoksissa naapurikaupunkiin tai sitten silloiset hyvinvointialueiden muodostukset.
Vaikuttaa oikein mukavalta pikkukaupungilta paikallisille. En ole varma lähtisinkö itse erikseen käymään Liedossa ilman mitään erityistä ”syytä”.
Joo niinhän se on, että pelkästään Liedon vuoksi ei ehkä tulisi lähdettyä. Mut jos haluaa mennä Härkätietä pitkin Turusta Hämeenlinnaan (tai päinvastoin), niin sitten voi poiketa ainakin Vanhalinnassa.
No, nyt ollaan tutuissa maisemissa! 🙂 Vanhalinna on parasta Lietoa, ja sinne pitäisikin mennä taas käymään. Kiitos muistutuksesta 🙂 Ja heh, huvittavaa, että Lieto on nykyään kaupunki. Tämä on mennyt multa ihan ohi!
Joo, kyllä se pistää itseänikin vähän hymyilyttämään.