Jalasjärven Isovuoren päältä löytyvä Ylivallin kyläyhdistyksen ylläpitämä matkailunähtävyys

Pirunpesä on nimenä sellainen, että sellaisia paikkoja mielellään välttäisi. Sen takiahan se onkin, sillä ennen vanhaa tuo oli varmasti melkoisen vaarallinen paikka. Kallioon oli rapautunut onkalo, joka tosin oli täyttynyt kivenlohkareilla ja muulla maa-aineksella mutta sisälsi silti vaarallisia kuoppia. Lapsia sitten peloteltiin, etteivät menisi sinne leikkimään.

Pirunpesä on 14 metriä leveä ja 23 metriä syvä rapautumisonkalo ja siitä ei olla ihan varmoja, että onko se hiidenkirnu. Spede Pasanen oli aikanaan rahoittamassa ja mahdollistamassa tuon onkalon tyhjennystä irtonaisesta maa-aineksesta ja näin siitä saatiin Jalasjärvelle, nykyisin Kurikkaan kuuluvan Ylivallin kylän Isovuorelle matkailunähtävyys.

Satuin kerran olemaan Jalasjärven Juustoportissa ja minulla oli kerrankin aikaa tehdä pieni kiertolenkki. Olin aiemmin törmännyt artikkeliin tai FB päivitykseen, jossa oli kerrottu lähellä olevasta Pirunpesästä. Olin merkinnyt sen googlen karttaan kiinnostavaksi paikaksi ja kun kerran tilaisuus tuli, päätin käydä sen kurkkaamassa.

Pirunpesän sijainti aiheuttaa ainakin minussa hieman hilpeyttä sillä Isovuori Pohjanmaan lakeuksilla on melkoisen liioiteltu ilmaisu. Sinänsä kyllä, jos vertaa ympäröivään maastoon niin onhan se silloin korkealla.

Isovuorelle ajetaan mutkittelevia pikkuteitä ja ainakaan tuolloin ei isommalta tieltä ole mitään opasteita. Navigaattorin avustuksella paikka kuitenkin löytyy helposti. Auton saa parkkiin aivan Pirunpesän viereen, eikä ainakaan omalla käyntikerralla siellä ollut juuri muita minun, oppaan ja kahvilan pitäjän lisäksi.

Alueella saa kävellä vapaasti mutta onkalo ja sen viereen rakennettu näkötorni on ympäröity aidalla. Sisäpuolelle on 6 euron pääsymaksu.

Portaita saa varautua kiipeämään sillä ne ovat melko jyrkät sekä näkötorniin että alas monttuun. Molemmissa kannattaa kuitenkin käydä sillä näkötornista on hienot näkymät myös tuonne montun pohjalle.

Paikka oli ihan kiva käydä katsomassa mutta ehkä itselleni riitti tuo yksi kerta. En tiedä riittäisikö sille mielenkiintoa useampaan reissuun. Luonto tekee kyllä ihmeellisiä asioita vaikkakin tässä tapauksessa tarvittiin hieman ihmisapua, että se saatiin tähän kuntoon.

Onkalon vieressä on myös Spede Pasaselle pystytetty muistomerkki.

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.