Nopeasti vai hitaammin maisemista nautiskellen

Monen mielestä Ruotsin läpi ajaminen on niitä kaikkein tylsimpiä pätkiä, mitä autolomallaan voi tehdä. Mekin ajoimme Scandinavian Tourilla Ruotsin läpi eli Tukholmasta Tanskaan. Vaihtoehtoja tähän on muutamia ja tässä postauksessa kerron miten me ajoimme tuon pätkän sekä miten sen voisi ajaa jotenkin mielenkiintoisemmalla tavalla.

Meidän ajama reitti

Meidän piti ehtiä Tukholmasta saman päivän aikana aina Kööpenhaminaan asti, joten Scandinavian Tourilla piti ajaa mahdollisimman suoraa ja nopeaa reittiä. Tämä on käytännössä E4 tie, joka on miltei koko matkan moottoritietä. Nopeus onkin sitten ainoa hyvä puoli tässä tiessä, sillä se on todella tylsä eikä välillä ole yhtä pätkää lukuun ottamatta mitään nähtävää.

Piristävän poikkeuksen tekee pieni pätkä Grännan ja Jönköpingin välillä kun Vättern ilmestyy tien oikealle puolelle ja samaan aikaan vasemmalla puolella on hieman korkeampia kukkuloita. Tässä välissä voisin myös mainita, että Grännassa kannattaa poiketa ostamassa Polkagris karkkeja, joita siellä on tehty vuodesta 1859 asti.

Jönköping on hieman isompi kaupunki, joka sijaitsee Vätternin eteläpohjukassa. Meillä oli siinä kohtaa ruoka-aika ja katsoimme hyvä ravintolan ihan järven rannalta. Harmittavasti Ruotsissa tuntuu lounasaika alkavan suomalaisille hieman liian myöhään eikä se ollut vielä klo 12 auki. Kävimme kuitenkin lasten kanssa katsomassa hiekkarannalla maisemia. Tosin se ilo jäi lyhytaikaiseksi, kun huomasin ruiskun hiekan seassa. Katsoimme parhaaksi siirtyä muualle.

Ajoimme auton keskustassa kirkon lähelle ja lähdimme kävellen hakemaan ruokapaikkaa. Jonkin ajan kuluttua löytyi keskinkertainen pizzapaikka.
Jönköpingiin olisi toki mielellään tutustunut paremmin. Nyt se jäi kuitenkin lyhyeksi läpiajeluksi. Seuraava pysähdys olikin sitten vasta Helsingborgin ja Malmön välissä olevalla moottoritien huoltoasemalla.

Malmön jälkeen alkaa Juutinrauman silta, jota pitkin pääsee Tanskaan. Silta on maksullinen ja 2016 kesällä ylitys maksoi henkilöautolla noin 50€. Maksun voi portilla maksaa joko luottokortilla tai käteisellä ja oikea portti tulee valita maksutavan mukaan.
Silta on upean näköinen. Sieltä näkee kirkkaalla ilmalla kauas ja laivat lipuvat sillan alapuolella.

Ruotsin läpi ajaminen kun aikaa on enemmän

Visit Sweden:in edustaja ehdotti MATKA2017 messuilla, että kannattaa melkein ajaa rannikkoa pitkin. Sekin on hänen mukaansa mahdollista ajaa päivässä mutta toki kannattaa pysähtyä jonnekin välille jos haluaa nähdä enemmän. Tällä reitillä on mahdollista vaikka käydä pistäytymässä Öölannin saarella.

Jos on kiinnostunut Ruotsissa valmistettavista autoista, kannattaa ajaa E20 tietä Göteborgiin ja vasta sieltä Malmöön. Välille mahtuu Trollhättan, jossa kannattaa käydä Saab museossa. Göteborgissa on Volvon tehtaat ja viimeisenä hieman ennen Helsingborgia on pieni Ängelholmin kunta, jossa sijaitsee Koenigsegg – nimisen hyperauton tehtaat. Sinne ei tosin marssita niin vaan eli käynti pitää yrittää sopia etukäteen.

Viimeisenä on varmasti kaikkein mielenkiintoisin vaihtoehto. Löysin SwedenRoadtrip – sivustolta (sivusto ei valitettavasti ole enää toiminnassa) maisemareitin nimeltään The Emigrants Path (Utvandrarnas Väg), joka on saanut nimensä siitä, kun jopa 1,3 miljoonaa ruotsalaista lähti 1800 – luvun lopussa paremman elämän toivossa kohti Amerikkaa. Tuon sivuston reitti menee meidän kannalta väärin päin mutta sehän ei ole mikään ongelma. Tässä tapauksessa lähtisimme Smålandista The Kingdom of Crystal – alueelta, joka on saanut nimensä alueella olevista lasitehtaista, joita siellä on ollut 1742 – luvulta lähtien. Tänne pääsemiseksi voisi hyvin ajaa vaikka itärannikkoa pitkin Kalmar:iin asti (Öölannin kohdalla) ja siitä kääntyy länteen kohti Eriksmåla – nimistä kuntaa (tie nro 25 varrella). Maastamuuttajien Tie loppuu Itämeren rannalla olevaan Karlshamniin, josta voikin sitten ajaa Skånen rantatietä pitkin Malmö:hön asti.

Valitettavasti Tukholman ja Norrköpingin välillä on hyvin vähän muita vaihtoehtoja kuin E4. Sekin on 163 kilometriä moottoritietä pitkin. Toki jos puikkelehtiminen pikkuteiden välillä ei haittaa niin pienempiäkin teitä löytyy. Maisemat vaan taitavat olla sitä perusmaalaismaisemaa mitä näkee Suomessakin.

21 KOMMENTIT

 1. Vaihtoehtoisista reiteistä oli kiinnostavaa lukea! Olen ajanut kertaalleen tuon E4:n Tukholmasta Köpikseen ja takaisin, ja tylsempää tietä on vaikea kuvitella. Ainoa poikkeus on Gränna, jossa oltiin paluumatkalla yötäkin. Tosi kiva pieni kaupunki ja lämmin suositus Amalias Hus -hotellille! Öölanti kiinnostaisi, joten ehkä joskus pääsen tuolle rannikkotielle.

  • Gränna on kyllä kiva pikku paikka. Tälla reissulla ei siellä pysähdyttu mutta olen aiemmin ollut siellä myös yötä. Silloin tosin leirintäalueella.

   Toi rannikkotie olisi varmasti kiinnostavampi.

 2. Moottoritiet – paholaisen väylät! 😀 Tuo rannikkoreitti olisi varmasti upea vaihtoehto, ainakin tällaiselle merimaisemista nauttivalle saariston asukille. Varsinkin Englannissa ajellessa on monesti saanut todeta, ettei pikkutiet välttämättä ole edes se hitaampi vaihtoehto. Motarilla kun kerran jää kolarin tai kello viiden aiheuttamaan ruuhkaan jumiin tuntikausiksi, tietää ensi kerralla valita maisemareitin! 🙂

 3. Tuo E4 Ruotsin halki on kyllä niin puuduttavaa pakkopullaa, se on totta… ja sitä saa ajaa usein. Göteborgiin mennessä on sentään vähän muitakin vaihtoehtoja, kimpaa puolta ajaa Mälarenia esim.

  Autojen päälle en paljon ymmärrä, mutta me ollaan käyty katsomassa linnoja ja viikinkiaikaisia kalliopiirroksia kun on pitänyt tappaa aikaa ennen iltalautalle ajoa.
  http://www.rantapallo.fi/lomaunelmia/2016/01/21/tbt-koiramaisia-juttuja-ruotsissa-sisaltaa-sopoysvaroituksen/

 4. Monen saksansuomalaisen perheen kesäloma alkaa Ruotsin ylittämisellä, ja olen monesti kuullut nopeimman reitin olevan myös se tylsin. Itse olen tähän mennessä mennyt kotimaahan vain lentäen, mutta ehkä nämä reitit tulee joskus tsekattua. Aika yllättävän kallista muuten tuo sillan ylittäminen!

 5. Ruotsin eteläosissa en ole ajellut, mutta melkoisen tylsä oli kyllä ajaa Norjan rajalta pohjois-Ruotsin läpi Suomeen. Kyllä Norja on vaan ne kaikki maisemat vieneet, kun maisema muuttui tasaisen tylsäksi suoraksi maantieksi välittömästi rajanylityksen jälkeen. 😀

  • Totta, mutta tuolla pohjoisessa on Ruotsissa kuitenkin enemmän kumpuilevaa kuin mitä Suomen puolella. Suomi on länsirajaltansa kyllä niin lättänää että oksat pois.

 6. Moottoritietä E 4 Tukholmaan rakennettiin pitkään ja hartaasti sekä tarkoituksella metsiä pitkin, että saatiin varsinkin raskas liikeenne (rekkajonot) pois asutukskeskuksista ja viehättävämmiltä maisemilta. Entinen E4 kulkee uuden kanssa samansuuntaisesti ja löytyy paperiselta maantiekartalta helposti. Moottoritiellä löytyy tienviittoja ja lisäkilpiä. Ainakin Linköpingin jälkeen etelään päin kannattaa ajaa Vadstenan luostarinkirkkoa katsomaan ja edelleen Vätternin rantaa Grännaan. (Grännasta pääsee lautalla Tunnerstadiin Visingön saarelle.) Samoin Jönköpingin ja Värnamon väillä etelään päin kannattaisi ehkä ajella asuttujen seutujen kautta.Rantatie Tukholmasta etelään on tosiaan kaunis.Oskarshamnista pääsee lautalla kätevästi Gotlantiin ja sieltä Nynäshamniin (tai päin vastoin.(First Camping Gunnarsö on upea!)Kamarista kannattaa ehdottomasti ajaa sillan yli Ölantiin ja katsella paikkoja (mm. Solliden, viikinkihautoja jne., hyviä campingalueita, mutta juhannuksena paljon juhlijoita). Karlskronan ja Malmön välillä kannattaa ehdottomasti poiketa vartavasten pittoreskiin Ystadiin (ruusuja ja Vallander-maisemia, Sjöbad camping) Ystadista pääsee kantosiipialuksella 1 t 20 minuutissa monta kertaa päivässä viehättävälle Bornholmin saarelle. Saaren ympäri ajaa puolessa päivässä ja näkymiä nukkumapaikkoja ja hyvää ruokaa riittää!On mainiota, että googlen streetwiew´llä voi ”ajella” Ruotsin kaikki tietkotoa käsin. Kovalla kiireellä ei tietenkään kannata noita reittejä painella.Leppoisasti pysähdellen olen käyttänyt kesäisin Köpenhaminan ja Tukholman välille helposti 3 -4 päivää, mutta myös hurauttanut Trelleborgista asti päivässä. Ruotsi on spontaanin automatkailijan paratiisi.On suuri etu, että osaa ainakin lukea ruotsinkielisiä tekstejä. Matkasta saa siten enemmän irti.

 7. Tuo Småland oli aikoinaan Euroopan uusnatsismin ground zero ja kävipä niin, että tapasinkin Örkelljungassa sellaisen. Natsi toivotti minut hevon helvettiin Ruotsista. Mutta siis Vättern on hieno.

  • Kaippa noita sitten eksyy vähän sinne sun tänne. Vättern on tosiaan hieno mut aivan tautisen kylmä. Yhtenä kesänä yritin mennä uimaan mutta se tuntui, kun olisi kaivoon yrittänyt.

 8. Kyllä tuo rantareitti taitaisi olla minunkin valintani, jos tuonne päin suuntaisin. Toisaalta Trollhättanissa voisi myös käydä, sillä Saab-museon lisäksi sieltä löytyy elokuvahistoriaa. Se on jo pitkään ollut Ruotsin Hollywood, joten ehkä siellä voisi käydä haistelemassa jotain menestyvän elokuvamaan tuulia.

  Lotan kommenttiin täytyy vastata, ettei Pohjois-Ruotsin ylitys ollut tylsä vuonna 2014, kun siellä valmisteltiin kovaa vauhtia Kiirunan siirtoa. Lähes koko matka oli tietyömaata, jossa joutui koko ajan olemaan tarkkana, että pysyi oikealla reitillä kohti Norjaa. Olisin edes johonkin kohtaan toivonut tylsää oikeaa tietä, eikä pelkkää sorapolkua.

  • Toi kokonaisen kaupungin siirtäminen kuulostaa kyllä hullulta mut kai ne kaivokset sitten on tärkeämpiä.

   En muuten tiennytkään, että Trollhättänissa tehdään paljon leffoja. Mulle se on aina Saabikaupunki.

 9. Itse olen ajellut nuo kaikki mainitsemasi reitit ja sikin sokin vähän muitakin. Mun mielestä Ruotsissa on mukava ajella, varsinkin, kun leveäkaistateillä liikenne sujuu joutuisasti. Jos siellä joku autoilija ajaa keskellä rataa, niin rekisterikilpi osoittaa takuuvarmasti Suomeen 🙁

  Onhan tuo totta, että E4 on vähän tylsä. Jönköping eli Hv-71:sen kotikaupunki on hyvä lounaspaikka, tosin hieman myöhemmin kuin klo 12. Parasta Ruotsia on tosiaan rannikko ja ihan parasta siellä on golfkentät! Syy miksi lennän mieluummin Tanskaan kuin ajan autolla on se, että Ruotsia kannattaisi katsella enemmän kuin käyttää pelkästään läpimenomaana.

  • Sää oot tosiaan kerenny kiertelemään vaikka missä 🙂

   Ruotsissa on toki kiva ajella kun tulee pois motarilta. Samahan se on joka paikassa. Sitten kun vielä varaa riittävästi aikaa niin ehtii nauttimaankin niistä paikoista.

 10. Muutamaan kertaan on tullut ajettua tuo kaikkein tylsin reitti – aina ollut olevinaan kiire pois Ruotsista. Jossain vaiheessa käytettiin Finnlinesin saksanlaivoja, niillä matkanteko on hulppeaa, ja on jo Euroopassa kun ajo vasta alkaa.

  Englannissa asuessa koluttiin paikallisia, pieniä B-teitä. Niiden varsilla sijaitsi kauniita kyliä ja kulttuurimaisemia. Oletko ajellut sielläpäin?

  • Se kiire siinä valitettavan usein on.

   Pari kertaa olen ollut Englannissa mutta kummallakaan kerralla en päässyt Lontoota kauemmas. Tuolla riittäis kyllö kauniita ajomaisemia, varsinkin Skotlannissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.