Turku on etenkin kesäisin suosittu matkailukohde. Turulla riittää historiaa, onhan se Suomen vanhin kaupunki ja alueella on asuttu jo rautakaudesta lähtien. Pääkaupunkinakin Turku ehti olla joitakin vuosia ja nykyään Turun ravintoloita kehutaan monessa paikassa. Mutta miten Turkuun pääsee, kun liikkumismuotoja on niin monia?

Miten Turkuun pääsee junalla?

Rautatiet vievät Turkuun kahdesta suunnasta; Tampereelta ja Helsingistä. Tampereen suuntaan menevää liikennettä on tosin vähennetty VR:n toimesta mutta Helsingin junia menee melkein joka tunti.  Vuosia sitten Turkuun pääsi junalla myös Uudestakaupungista mutta siltä väliltä on henkilöliikenne lopetettu. Kesäisin saattaa tosin joskus päästä matkustamaan sen välin vanhalla höyryveturilla.

Turussa on kolme juna-asemaa. Päärautatieasema on päätepysäkki suurimmalle osalle junavuoroista sekä Tampereen että Helsingin suunnasta. Se sijaitsee lähinnä keskustaa ja onkin tänne turistina saapuville se helpoin paikka jäädä pois.

Aamuisin jatkaa kaksi vuoroa ja iltaisin kolme vuoroa vielä Turun satamassa olevalle asemalle. Näiden kahden aseman lisäksi Kupittaan asema on Helsingistä päin tultaessa ennen päärautatieasemaa ja se sijaitsee Bio- ja IT – keskittymän vieressä.

Miten Turkuun pääsee bussilla?

Kaukoliikenteen busseilla pääsee Turkuun joka suunnasta. Bussien päätepiste on linja-autoasemalla, joka sijaitsee noin kilometrin päässä rautatieasemasta, 750m päässä kauppatorilta ja 850m päässä Tuomiokirkolta.

Kaupungin sisäisen liikenteen keskuspaikka on ollut perinteisesti kauppatorilla mutta työmaan takia se on tällä hetkellä vähän siellä sun täällä, kuitenkin kauppatorin läheisyydessä. Sisäisen liikenteen aikatauluja voi kurkata Föli – sivulta. Turun sisäinen linja-autoliikenne on tähtimäinen. Kaikki bussit vievät keskustaan mutta juuri mikään bussi ei kierrä kehää tai mene paikasta toiseen kiertämättä keskustan kautta.

Miten Turkuun pääsee lentokoneella?

Turun lentoasema sijaitsee Tampereen tien läheisyydessä noin 8,5km keskustasta. Tällä hetkellä Turkuun saapuu lentokoneita Liettuasta (Kaunas), Puolasta (Gdansk), Latviasta (Riika), Helsingistä, Maarianhaminasta ja Tukholmasta.

Lentoasemalta pääsee keskustaan joko bussilla nro 1, taksilla tai vuokraamalla auton lentoasemalta.

Miten Turkuun pääsee laivalla?

Risteilylaivat (Viking Lines ja Tallink Silja) saapuvat Turun linnan vieressä sijaitsevaan satamaan Ruotsista Maarianhaminan kautta. Molemmat laivat saapuvat aina joka aamu ja joka ilta. Finnlinesin rahtilaivat saapuvat Ruotsista myös Naantaliin, joka on Turun vieressä.

Jos saapuu omalla veneellä tai laivalla, voi sen parkkeerata Aurajoen vieraspaikoille 3 tunniksi pysäköintikiekolla tai jättää Aurajoen länsirannan vierasvenesatamaan.

Miten Turkuun pääsee autolla?

Maanteitä johtaa Turkuun ihan joka suunnasta. Suurimmat niistä ovat kuitenkin Tie nro 1 Helsingistä, tie 9 Tampereelta, tie 8 Raumalta ja tie 10 Hämeenlinnasta. Tämän lisäksi Saariston rengastien molemmat päät ovat Turussa. Turun keskustan alueella ajaminen on sikäli helppoa, että siellä on ruutukaava. Kaikki korttelit ovat siis neliön muotoisia ja jos menet risteyksestä ohi, pääset seuraavasta takaisin reitille. Yksisuuntaisia katujakaan ei ole enää nykyään montaa.

Turun keskustassa on kolme parkkitaloa ja yksi parkkiluola. Keskusta-alueella kaikki pysäköinti on maksullista. Taloja ja luolia lukuun ottamatta helpointa on käyttää mobiilisovellusta (esim. EasyPark) pysäköinnin maksamiseen mutta kolikot (ja yleensä myös maksukortit) käyvät myös automaatteihin.

Helsingistä:

Helsingistä tuleva moottoritie tuo ensin Kupittaalle mutta jatkaa aina päärautatieaseman ohi satamaan asti. Louhen parkkiluola on kätevä paikka jättää auto ja päästä hissillä suoraan keskustaan. Louhen sisäänkäynti on Helsingistä tulevan tien varrella, lähellä rautatieasemaa. Luolassa on 3 hissiä. Yksi tuo kävelykadulle Stockmannin ja Hansa – korttelin eteen. Keskimmäinen hissi tuo Ortodoksisen kirkon viereen torin kulmalle ja kolmas hissi Kauppiaskadulle, hieman torin yläpuolelle.

Keskustassa on parkkitaloja mutta Louhi on omasta mielestäni kaikkein helpoiten lähestyttävä eikä se ole niin ahdas kuin moni muu.

Tampereelta:

Tampereelta tuleva tie johtaa linja-autoaseman luo ja siitä Tuomiokirkon viereen. Linja-autoaseman kohdalla voi liittyä Helsingistä tulevaan tiehen ja ajaa esimerkiksi yllä mainittuun Louhen parkkiluolaan. Mäkilähtöjä aristavan ei kannata jatkaa aseman ohi.

Raumalta:

Raumalta ja Porista päin tuleva kasitie tulee kauniille Puistokadulle, jonka varrella on hieno Mikaelin kirkko. Tie tulee aina Aurajokirantaan asti. Tie leikkaa rautatien alittamisen jälkeen Helsingistä tulevan tien, joten sitä pitkin pääsee myös Louhen parkkiluolaan tai satamaan.

Hämeenlinnasta:

Hämeenlinnasta tuleva tie vie suoraan Tuomiokirkolle ja jokirantaan. Se seuraa Turun päässä melko tarkkaan vanhaa Hämeen härkätietä ja Liedon kohdalla voi poiketa myös museoidulle osuudelle, mistä löytyy Vanhalinnan kukkula ja kuninkaan lähde.

Jos täältä suunnasta saavuttaessa haluaa Louhen parkkiluolaan, on helpointa liittyä Turun yliopistollisen sairaalan kohdalla Helsingin tiehen ja jatkaa sitä pitkin. Keskustassa on sesonkiaikoina aika vähän parkkipaikkoja

Millä muilla tavoilla voisi vielä päästä Turkuun?

Polkupyörällä tai kävellen:

Turussa on nykyään otettu polkupyöräilijät hyvin huomioon. Keskustan ulkopuolella on hyvät pyörätiet, joita pitkin pääsee turvallisesti kaupunkiin. Keskustaankin on rakennettu pyörille omia kaistoja. Kävellen pääsee pyöräkaistoja lukuun ottamatta samoja reittejä.

Helikopterilla:

Hätätapauksissa MediHeli tai rannikkovartioston Super Puma – helikopterit kuljettavat loukkaantuneita Kupittaan rautatieaseman läheisyydessä olevan Yliopistollisen sairaalan katolla olevalle kentälle.

Laskuvarjolla:

Turun lentoaseman yhteydessä on myös laskuvarjohyppytoimintaa, joten periaatteessa Turkuun voisi ylhäältäpäin saapua myös niin.

Kanootilla tai kumiveneellä:

Turkuun voi saapua myös Aurajoen yläjuoksulta päin joko kanootilla, kajakilla tai vaikka kumiveneellä. Ylioppilaskylän kohdalla joutuu hieman kantamaan kulkupeliä, sillä siinä on Turun vesilaitoksen pato. Sen ylitettyään on baana vapaa merelle asti.

Hyperloopilla:

Joidenkin suunnitelmien mukaan Hyperloop – kulkisi Turun kautta ja jatkaisi meren alitse Ruotsiin asti. Ehkä joskus tulevaisuudessa Turkuun voi siis saapua hyper-nopeasti tällaisellakin.

Mitä Turussa sitten voi tehdä, kun sinne on saapunut?

Tässä on listattuna muutamia artikkeleita, joissa on vinkkejä museoihin, ravintoloihin ja muutenkin ajan viettämiseen Turussa.

4 KOMMENTIT

  1. Turussa on tullut muutaman kerran vierailtua, viimeksi muutama vuosi sitten junalla, mutta harmittavasti täältä meiltä päin (helpoin, lyhentää matkaa) vaihto on Tampereella ja siinä ei kovin monta vuoroa ole kuten tuossa totesitkin, että vr on tuota reittiä vähentänyt. Toki sitten voi käydä Helsingissä kääntymässä.
    Turku sinänsä on tosi kiva kaupunki, tykkään kyllä kovasti!

    • Toi Pasilassa asti kiertäminen on kyllä vähentänyt mun junailut Tampereen suuntaan nollaan. Ihmettelen kyllä vähän miksi vähensivät mut ehkä ne sit menivät vajaana

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.