Mehut pois ja kokemuksia tilalle Turun seudulla

Turku on hieno paikka varsinkin kesäisin. Olen asunut Turun seudulla suurimman osan elämästäni ja siirtynyt vasta vajaa neljä vuotta sitten muualle (naapurikuntaan). Turusta on moni bloggaaja jo kertonut ja ne ovat niin hienoja postauksia, että pääasiallisiin turistipaikkoihin en nyt puutu ollenkaan. Yksi kattava postaus oli viime kesältä Kohteena Maailma -blogin Ramilta, kun hän kertoi TOP 10 tekemistä Turussa. Minä kerron teille nyt vaihtoehtoisista tekemisistä, jos nuo on jo nähty tai sitten kaipaa toisenlaista actionia. Nämä kohteet voi kiertää vaikka peräkkäin eikä ajamistakaan ole unohdettu blogin aiheesta johtuen.

Jos ajattelit kiertää kaikki alla mainitut kohteet saman päivän aikana, tulet olemaan aika väsynyt. Kierrokseen kuuluu paljon kävelyä (myös portaita tai muuten epätasaista maastoa) sekä aktiviteetteja, jotka ottaa käsiin. Hotelli kannattanee ottaa ydinkeskustasta, jolloin voi viimeisen paikan jälkeen kaatua suoraan vällyjen väliin. Kohteet ovat sen verran kaukana toisistaan, eikä mitenkään järkevästi julkisten varrella, että auto on välttämätön.

 

1. VANHALINNA

Hämeenhärkätie Vanhalinna

Vanhalinna sijaitsee Liedossa ja on vanhan hämeen härkätien varrella (”tuu tuu tupakkarulla…”). Turun keskustasta lähdetään ajamaan kymppitietä kohti Hämeenlinnaa ja kohta ohikulkutien alittamisen jälkeen käännytään vasemmalle. Risteyksessä on härkälogollinen kyltti merkitsemässä härkätien suuntaa. Hetken aikaa ajetaan mutkaista hiekkatietä, jonka jälkeen ilmestyy aukea ja sen päässä kukkula. Kukkulan alapuolella on museo ja parkkipaikka. Vanhan linnan kukkulalle voi nykyään jo kävellä portaita pitkin mutta niitäkin riittää ihan kuntoiluksi asti. Veden korkeuksia eri vuosina on merkittynä portaiden vierustaan.

Kukkulan päältä on löydetty esineitä aina rautakaudelta asti ja vieläkin siellä on jotain kiviä ja rautaisia kiinnikkeitä kalliossa ajalta, jolloin Turun linnaa ei ollut vielä olemassa. Vanhalinnan kukkulan päältä on hienot maisemat joka suuntaan ja Aurajoki lipuu vieressä. Vanhalinna ja sen rakennukset ovat nykyään Turun Yliopiston omistuksessa.

Alla olevalla testivideolla voi nähdä Vanhalinnan maisemia.

 

2. NAUTELAN KOSKI

Nautelankoski

Nautelan koski sijaitsee myös Liedossa ja on Vanhalinnan tapaan Aurajoen varrella. Tai siis itse koskihan on osa Aurajokea ja siihen liittyvä museo ja luontopolku sen vieressä. Museossa en ole valitettavasti koskaan päässyt käymään sillä se on aina siihen aikaan kiinni, kun satun käymään tuolla. Eli lähinnä auringonlaskun aikaan tai sitten muuten niin myöhään, että se on jo ehtinyt sulkeutumaan.

Jos lähdit Vanhalinnalta, aja tuo härkätien hiekkapätkä loppuun niin pääset takaisin kymppitielle. Aja Lietoon ja käänny vasemmalle kohti kirkkoa. Aja kirkon ohi ja Vintalan kyltin kohdalla oikealle (voi myös ajaa suoraan mutta maisemallisesti tuo Vintalan kautta menevä tie on hienompi). Aja suoraan niin kauan, että tulet stoppi-risteykseen. Siitä vasemmalle ja vähän matkan päästä uudelleen vasemmalle hiekkatielle.

Paikkana Nautelan koski on mukavan rauhallinen. Koskea voi seurata sen päälle rakennetulta puusillalta tai kävelemällä luontopolkua pitkin alajuoksulle päin. Polun varrella on kylttejä kasveista tai linnustosta, joita esiintyy tuolla alueella. Minä yleensä keskityn nauttimaan kävelystä ja luonnon rauhasta.

Tässä alla olevalla testivideolla pyöritään Turun seudulla Nautelan koskella.

 

3. KARTING – MÄKIAUTOILU -COMBO

Tähän asti on nautiskeltu maisemista ja luonnon rauhasta. Nyt on aika siirtyä vaudikkaampaan tekemiseen. Nautelan koskelta lähdetään Vanhaa Tampereentietä Turkuun päin aina Orikedolle asti. Sieltä löytyy Kart in Club Turku. Mikroautoilu on helppoa, koska autoissa ei ole vaihteita eikä muutenkaan ylimääräisiä hallintalaitteita. Kaasu, jarru, ratti ja muuta ei sitten tarvitakaan kun radalla pääsee rohkeutensa ja taitojensa rajoissa painelemaan.

Kart in Club Turussa on sekä sisärata että ulkorata. Jos sää on suosiollinen, kannattaa ehdottomasti valita ulkorata. Siinä on sopivasti mutkia molempiin suuntiin ja pito on mielestäni parempi kuin sisäradalla.

Kaikkein mukavinta tämä on pienehkön porukan kanssa, jolloin saa aikaan kunnon kisan. Valittavana on joko 10-min ajelu tai sitten setti, johon kuuluu harjoittelu, aika-ajo ja kisafinaali. Tämän isomman setin kesto on puoli tuntia.

Tämä kolmas kohta oli combo, johon kuuluu myös mäkiautoilua. Olen itse todennut tämän hyväksi, että kartingin jälkeen mennään ajamaan vielä mäkiautoilla. Varsinkin porukassa eri henkilöt saattavat pärjätä mäkiautoilussa paremmin, jolloin kaikille jää hyvä mieli. Paikkana on Hirvensalon laskettelukeskuksessa sijaitseva MCC Turku.

 

4. KIIPEILYPALATSI

On aika siirtyä takaisin Turun keskustan alueelle tai pikemminkin Turun Yliopiston mäelle. Siellä on vanha vesitorni, jossa nyt on tilat Turun kiipeilypalatsille. Jos kädet eivät ole vielä loppu noiden autoilusessioiden jälkeen, täällä ne menevät viimeistään. Kyseessä on siis seinäkiipeilypaikka, jossa voi turvallisesti kokeilla eri tasoisilla radoilla omaa kiipeilytaitoansa. Paikasta saa turvavaljaat ja kiipeilyyn sopivat kengät. Kiipeilyä tehdään pareittain ja niiden olisi hyvä olla suunnilleen saman painoisia. Toinen on alhaalla turvaköyden toisessa päässä ja toinen sitten näyttää taitonsa seinällä. Reitti vie lattiatasosta vesitornin kattoon asti.

Alhaalle jäävän henkilön tehtävänä on toimia vastapainona. Eli jos toisella ote lipsahtaa ja putoaa, hän jää riippumaan köyden varaan. Sen jälkeen alhaalla oleva henkilö laskee lukitusmekanismia löysentämällä kiipeilijän hitaasti alas.

 

5. HOHTOGOLF WEST COAST

Vauhdikkaan päivän voi iltasella viimeistellä Kauppatorin laidalla, Ortodoksisen kirkon vieressä olevassa Hohtogolf West Coast:issa.

Kyseessä on minigolfia, jota pelataan pimeässä ja kaikki tärkeät paikat hohtaa. Paikassa on ravintolapalvelut, joten pelin ohessa voi nautiskella vaikka oluesta. Ihan mukava tapa viettää iltaa siis.

 

Tässä nämä ehdotukset, joita olen vuosien varrella kokeillut ja mitkä poikkeavat hieman niistä, mitä yleensä Turun seudulla postauksissa suositellaan. Toivottavasti näistäkin löytyi ainakin joku mielenkiintoinen mutta kyllä ne tarvittaessa ehtii päivän aikana kiertämään kaikki. Jopa niin, että jokaisesta ehtii rauhassa nautiskelemaan.

EDIT 23.1.2017: Yleisön pyynnöstä laitan tähän linkin reittikarttaan. Reitti lähtee Tuomiokirkolta ja päättyy Hohtogolfin eteen kauppatorille.

Reittikartta

 

 

Onko sinulla mielessä vielä joku mielenkiintoinen juttu Turun seudulta, joka ei yleensä pääse Turusta kertoviin postauksiin? Kerro ihmeessä kommenteissa.

48 KOMMENTIT

 1. No nyt tuli eksoottisia kohteita Turusta – tai miten sitä voisi todeta, että Turusta on moneksi. Itsekin olen kyseisessä kaupungissa parikymmentä vuotta asustellut, aikoinaan, mutta enpä ole tainnut yhdessäkään noissa käydä!

 2. Tämä on oikein hyvä lisä tohon mun postaukseen, kiitos siis linkityksestä ja lisään tämän omaan juttuuni myös! Yhteistyössä on voimaa 🙂

  Tuo Vanhalinna ja Nautelankoski on sellaisia, että ne lisään ilman muuta omaan ohjelmaani lähitulevaisuudessa. Tuo karting&mäkiauto -combo olisi kyllä sellainen ”äijäporukan” unelma-alku saunaillalle…

  P.S. Sellainen kehitysehdotus tulee mieleen, että kartta olisi kiva. Nimittäin olen aika varma, että suurin osa ”ei Turun seudulla asuvista” on täysin epätietoisuudessa missä päin tässä postauksessa liikuttiin. Itselle alue on suhteellisen tuttu, mutta tässä joutui silti itsekin Google Mapsiin turvautumaan. Kartan ei tarvitisi olla täydellinen reitteineen, mutta ainakin voisi tempaista kohteet kartalle ja näkyisi reitin pituuskin samalla.

  • Kiitos linkityksestä. Toi autoilucombo on kyllä saunaillalle varsin mainio aloitus ja miksei siihen voisi vielä lisätä tuon viimeisenkin kohteen.

   Kartta olisi tosiaan voinut vähän selkiyttää reittiä. Pitääkin väsätä sellainen siihen heti ehtiessäni.

 3. Liedon vanhalinna on koettu ja se onkin hyvä paikka, tietysti sään salliessa. Herää kysymys, onko Kakola Turun pääasiallista turakaistarjontaa vaiko vaihtoehtoista tekemistä. Tällä hetkellä se ei taida enää olla kumpaakaan. Vanhalinnan lähellä on myös Kuninkaanlähde. Minusta se näytti lähinnä kuravedeltä tai no, kuten Amazoniassa opin, ”vesi ei ole likaista, se on sedimentoitunutta”, lause, mikä on vielä kryptisempi enkuksi.
  Turkkuses tykkään myös käydä makoilemassa kirjakahvilassa.
  Ai niin, jysäytän kovan kortin pöytään: tunge itsesi Luolavuoren luolaan!

  • Kuninkaanlähdettä ”käytettiin” tuossa härkätievideossa. En kyllä itsekään joisi siitä enkä tiedä maistuisiko enää hevosillekaan.

   Kirjakahvilassa en tietääkseni ole käynyt ja cosmic comic cafe:ssakin vain kerran.

   Luolavuoren alueella olen pyörinyt joskus paljonkin mutta sitä luolaa en muista. Pääskyvuoren puolella olisi myös kivoja luolia mutta osa niistä on tainnut jäädä jo asuntoalueen jalkoihin.

   Tuosta alueelta voisi kertoa vielä yhden paikan; Kuralan Kylämäki. Se on tavallaan maaseutumuseo, jossa edelleen laitetaan heinät seipäälle ja kesäisin seppä tekee pajassaan työkaluja. Siellä on myös tunnelmallinen kahvila, jossa voi käydä vaikkei muu tarjonta kiinnostaisikaan.

 4. Ulkoilma-carting kuulostaa hienolta! Mahtaako sinne päästä ihan yksinään tai tuntemattomien kanssa ajelemaan? Täältä kauempaa voi olla hankala järjestää kymmentä kaveria mukaan.
  Hyvät ohjeet luontokohteisiin, mutta kartta olisi tosiaan kiva lisäapu. Vaikka, onneksi on Google Maps 🙂

  • Tuo 10min voi ajaa ihan yksinäänkin. Tai voihan sen maksaa toiseen kertaankin niin saa 20min 🙂 Harvemmin tuolla ihan yksin joutuu ajamaan eli on siellä aika usein joku muukin ajamassa sitä kymmenminuuttista.

   Yritän nyt illalla saada sen kartan lisättyä.

 5. Olipa hyvä kooste näistä vähän tuntemattomammista paikoista! Turussa tuli asuttua useampikin vuosi, mutta näistä paikoista olen käynyt vain Kiipeilypalatsissa. Voisin tosin lisätä listan jatkoksi vaikka mitä: Luostarinmäen käsityöläismuseo (postaus: https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2015/10/09/luostarinmaen-kasityolaismuseo/), Ruissalo, Kuusiston piispanlinnan rauniot, Halistenkoski ja melominen Aurajoella (postaus: https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2016/08/24/tekemista-turussa-kanoottiretki-aurajoella/), Vaarniemi ja Katariinanlaakso (postaus: https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2016/03/30/kevatretki-turun-vaarniemeen/)… Eikä se Kurjenrahkan kansallipuistokaan kaukana ole. 🙂

  • Hyviä lisäyksiä. Halisten koski on ollut ainakin kahden road tripin kuvauksellinen lähtöpaikka. Melomispaikkaa olen monesti katsellut mutten ikinä kokeillut. Viime syksynä oli Vanhalinnassa jokin tapahtuma, johon kuului näytös, missä melojat meloivat lyhtyjen kanssa Vanhalinnalle asti.

   Kurjenrahka vilahtaa esim. tässä Amarok road tripissä.

 6. Meillä on yleensä Turussa tullut lähinnä purjehdittua siellä kauniissa saaristossa, mutta sekä Vanhalinnaettä tuo kiipeily alkoi kummasti kiinnostamaan. Ehkäpä pitäisi siis varata retkille vähän enemmänkin aikaa ja poiketa muuallakin kun vain saaristossa. 🙂

 7. Turun visiitti on kaiketi ensi viikolla luvassa, mutta nämä olivat sen verran eksoottisia kohteita päiväretkelle ja huonosti liikkuvalle että taidan turvautua jokivarteen ja perus pällistelyyn. Mutta varteenotettavia paikkoja sitten kun Turku alkaa käumään enemmän tutuksi 🙂

 8. Onpa tuo koskikuva upea! Kaikki kohteet (ehkä cartingia lukuun ottamatta) kuulostavat sellaisilta, joita voisin itsekin käydä katsomassa tai kokeilemassa, etenkin kun kahteen viimeiseen ei edes tarvitse autoa. 🙂

 9. En ole käynyt Turussa kuin kerran, ja siitäkin taitaa olla jo 20 vuotta aikaa. Joskus olisi kyllä kiva tutustua tähänkin hienoon Suomen kaupunkiin kunnolla ja ajan kanssa, ja silloin voisi näistä vinkeistä olla hyötyä. No, saa nähdä, milloin sitä Turkuun asti pääsee, kun Suomen reissut on muutenkin nykyään harvinaista herkkua…

 10. Eipä ole kauaa, kun kävin Liedossa pyörimässä mutta siellä oli silloin ihan toisenlaiset maisemat. Ehkä johtuu siitä, että muksut takapenkillä huusivat kilpaa ja mä vaan kaasutin kaverin luokse ja takaisin. 🙂

  Upeita videoita ja vitsit tuo Nautelan koskikuva on huikea!

 11. Hyviä vinkkejä ja uusia kohteita minulle. Turussa tulee käytyä pari kertaa kuukaudessa työasioiden takia, mutta harmi kun aikaa ei ole tehdä muuta kuin istua palavereissa ja äkkiä kotiin. Muutama vuosi sitten tehtiin tyttöporukalla viikonloppureissu Turkuun. Mukavaahan siellä oli ja pitäisi uusia tuo reissu 🙂

 12. Veli asuu Turussa, joten siellä pitää seuraavalla Suomen visiitillä käydä. Epäilemättä kauheasti ei tule olemaan aikaa, joten se menee varmaan niihin päänähtävyyksiin. Mutta tässä tuli kivoja ideoita, jos joskus on aikaa enemmän! Hohtogolf varsinkin kuulostaa kivalta. Kartingia oon kokeillut kerran, olin viimeisten joukossa kunnes alkoi sataa ja kurvasin ensimmäiseksi. Aussit ei osaa ajaa sateessa, se on nähty monta kertaa liikenteessäkin… 😀

 13. Turun seutu on mulle aivan tuntematon. Olen käynyt kaupungissa ehkä kaksi kertaa, lapsena ja teininä. Ehdottomasti pitäisi korjata tämä epäkohta ja käydä nyt aikuisiällä. Toivottavasti kesällä ehtisi nyt kiertää Suomea mahdollisimman paljon! Kiitti näistä vinkeistä, pistetään korvan taakse. Oli kiva nähdä messuhulinoissa – törmäillään taas! 🙂

 14. Turku on kiva, mutta eniten siellä kiinnostaa ruoka. Ja sekin jäi vielä kiinnostamaan, että mitä ovat tarkalleen ottaen ne ”tärkeät paikat”, jotka hohtogolfissa hohtavat? ;—D Tuota kiipeilyä kokeilen varmasti seuraavalla Turun reissulla, eli kiitos siitä vinkistä!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.