Hämeen härkätie Somerolta Hämeenlinnaan

Hämeen härkätie on Turun linnasta Hämeenlinnaan kulkeva historiallinen väylä, joka on osin museoitu ja koko matkaltaan hyvin viitoitettu. Ajoimme tuon tien 2014 heinäkuussa testissä olleella Porsche Macan S Diesel:illä. Tämä artikkeli on toinen osa, jossa matka jatkuu Somerolta eteenpäin. Jos ensimmäinen osa on vielä lukematta, kannattaa lukea/katsoa se ensin täältä.

Olin ajanut tuon ensimmäisen osuuden Turusta Somerolle, joten huoltoasemalla pidetyn kahvitauon jälkeen vaihtui Marko kuskin paikalle. Tämä kuskiasia onkin aina jännä juttu, sillä olemme molemmat intohimoisia ajajia. Meistä molemmat voisivat itsekkäästi ajaa aamusta iltaan mutta olemme silti sopineet vaihtavamme kuljettajaa aina välillä. Tämä on toisaalta turvallisuusasia, toisaalta taas annetaan molemmille mahdollisuus nauttia ajamisesta. Kolmanneksi kyse on myös siitä, että se vieressä istuva pystyy ottamaan valokuvia ja videoita liikkeessä, mitä kuljettaja ei taas pysty tekemään.

Hämeen härkätie jatkuu Somerolta metsäisempänä kun sitä ennen näkymät olivat suurimmaksi osaksi joki- ja peltomaisemaa. Tie on edelleen asfaltoitua ja kumpuilee kivasti. Porras ja Renko -nimisillä paikkakunnilla oli jälleen museoituja ja hiekkapäällysteisiä tieosuuksia. Matkan varrelle osuu myös Eerikkilän urheiluopisto, joka tulee aika pian tie nro 2 ylittämisen jälkeen.

IMG_6738

Somerolta näitä erinäisiä pikkuteitä jatkuu noin 53 kilometrin verran, kunnes joudutaan hetkeksi palaamaan kymppitielle. Poikkeama on onneksi lyhyt ja härkätie jatkuu taas hiekkatienä. Tuona kertana, kun me olimme tuolla ajelemassa, oli tämä seuraava hiekkatie vasta lanattu. Tie oli toki hyvin tasainen mutta lanaus oli tuonut tielle isoja pyöreitä kiviä, joita pitikin testiautolla ajaessa varoa hyvin tarkasti.

IMG_6762

Noiden hiekkatieosuuksien jälkeen päästiin Viisarintielle ja oltiin jo lähellä Hämeenlinnaa. Tuo tie kiertää Hämeenlinnan pohjoispuolelle ja putkahtaa sieltä keskustaan. Viimeinen osuus oli siis ajaa kaupungin läpi linnalle ja matkamme päätepiste oli sen parkkipaikalla. Linnaan emme tällä kertaa menneet, koska kello oli jo iltapäivän puolella ja tarkoitus oli ajaa vielä takaisin Turkuun. Tosin paluumatka ajettiin pikatietä.

IMG_6742

Olimme näin ajaneet Turusta Hämeenlinnaan vanhaa Hämeen härkätietä pitkin ja saimme nauttia kauniista maisemista sekä upeasta ja vaihtelevasta tiestä. Voin lämpimästi suositella tätä reittiä ajettavaksi etenkin kesällä kun kahvilat ja pikkupuodit ovat auki. Niitä varten kannattaa ehdottomasti varata hieman extra-aikaa.

IMG_6769

Tässä vielä kakkososa kuvatusta videosta:

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.