Puoli päivää lasten kanssa Kööpenhaminassa

Skandinavian kiertueella yövyimme ensimmäisen yön Kööpenhaminassa. Tanskan pääkaupungissa olisi hirmuisesti nähtävää varsinkin kesäaikaan. Meillä oli kuitenkin vain alkuiltapäivään asti aikaa, ennen kuin piti jatkaa matkaa autolla kohti Jyllannin saarta. Mitä lasten kanssa sitten ehtii tuossa ajassa katsoa?

Aamu – ostoksilla

Hotelli, jossa yövyimme, on jo suljettu Radisson Blu Falconer. Tuosta hotelliyöpymisestä kerroin tarkemmin tässä postauksessa. Runsaan aamiaisen jälkeen ehdimme käydä kiertelemässä viereisessä Frederiksberg Centret – ostoskeskuksessa. Tämä oli kaksi kerroksinen mutta ei kuitenkaan liian iso. Tytär viihtyi vaatekaupoissa, pojan kanssa käytiin lelukaupassa ja vaimo ihastui Hoptimist – nimisiin vieteriukkoihin. Keskuksessa oli myös ihan tavallinen ruokakauppa, josta saatiin helposti ostettua eväitä ajomatkalle.

Ostosten jälkeen palasimme luovuttamaan huoneen ja pakkasimme auton. Falconer Centret:in vieressä olevassa parkkihallissa oli maksuautomaatti epäkunnossa. Muita automaatteja ei kiertelystä huolimatta löytynyt. Se ainoa automaatti oli aivan pimeänä ja toisaalta edellisenä iltana oli sisäänajopuomi ollut jatkuvasti ylhäällä. Yhden saksalaisen vanhemman pariskunnan kanssa hetken mietittiin tilannetta ja todettiin se lopulta sellaiseksi, että maksua ei pystynyt mitenkään suorittamaan. Puomi oli myös ulosajon kaistalla ylhäällä, joten ilmeisestikin ongelma oli tiedossa mutta ei korjattu.

Keskipäivä

Nyt oltiin siis suunnilleen puolessa päivässä ja kohteenamme oli se, minkä varmasti suurin osa turisteista käy Kööpenhaminassa katsomassa. Suuntana oli Pieni merenneito -patsas, joka yksin istuskelee sataman kiven päällä. Olen kuullut, että moni on pettynyt patsaan nähdessään. Eihän se tietysti ole mikään valtava monumentti vaan aika pikkuinen mutta sanoohan jo nimikin Pieni merenneito.

Ajoimme keskustan läpi kohti patsasta. Liikenne oli sujuvaa ja osasi ottaa huomioon myös turistit, jotka liian myöhään huomasivat olevansa väärällä kaistalla. Polkupyöriä on liikenteessä hirvittävästi ja niitä joutuukin seuraamaan vähän tarkemmin. Toki tähän auttaa se, että tiet on suunniteltu pyörät huomioiden ja niille on pääsääntöisesti oma kaistansa. Suomessa nämä erilliset pyöräkaistat ovat vasta nyt alettu ottamaan huomioon kaupunkisuunnittelussa.

Autotie merenneidon luo on kapeaa puistomaista tietä ja autoja on paljon. Parkkipaikkoja ei juuri ole ja pysäköinti tien reunaan ei ole sallittua. Me ajoimme suoraan tien loppuun asti, jossa on Langelinie paviljonki. Kuinka paljon tuuria voi joskus ollakaan, sillä saapuessamme tuonne sen parkkipaikoilta lähti juuri kaksi autoa. Saimme siis parkkipaikan ihan vierestä.

Turisteja pyöri todella paljon patsaan ympärillä, edessä ja moni otti selfie-kuvia sen vieressä. Kun hetken malttoi odottaa, sai patsaasta helposti sellaisen kuvan, jossa ei näy muita ihmisiä. Tähän tietysti auttaa se, että seisoo hieman kauempana ja käyttää pidempää putkea. Olen nähnyt tuon patsaan lapsena kerran mutta lopulle joukolle tämä oli ensimmäinen kerta. Kaikki pitivät siitä eikä kenenkään tarvinnut pettyä.

Merenneitopatsaan lähellä on Langelinie Park, jossa kannattaa samalla kertaa käydä kävelemässä. Siellä on kauniita kukkaistutuksia sekä pari näyttävää patsasta; Iver Huitfeldt Memorial ja Prinsesse Marie. Kaikki ei välitä patsaista mutta minun mielestäni juuri jotain konkreettista (kuten ihmistä) esittävät patsaat on hienoja. Pienet patsaat ei niinkään vaan sellaiset monumentaaliset, joita Suomessa on todella vähän.

Alempana satamassa istui suuri metallista tehty istuva ukkeli, emme vaan ehtineet enää käydä sitä katsomassa lähempää. Se oli sitä paitsi liian moderni näiden vanhojen, uljaiden patsaiden rinnalla.

Iltapäivä

Aika Kööpenhaminassa alkoi pikkuhiljaa loppua mutta yksi kohde oli vielä jäljellä. Lentokentän lähellä on akvaario nimeltä Blå Planet. Pienenä vinkkinä muuten, että kannattaa ostaa liput sinne ennakkoon netistä. Saa halvemmalla eikä tarvitse jonottaa luukulla.

Akvaario vaikuttaa ensin hieman sekavalta moneen suuntaan menevän käytävänsä kanssa mutta lopulta kaikki tulee silti kierrettyä. Erilaisia akvaarioita omalaatuisine merenelävineen on paljon.

Den Blå Planet

Den Blå Planet

Den Blå Planet

Den Blå Planet

Den Blå Planet

Den Blå Planet

Yhdessä kohdassa on kävelykäytävä tehty akvaarion sisälle. Siinä hait, rauskut ja muuten pahannäköiset kalat uivat vierellä ja yläpuolella. Tämä käytävä oli muuten kolmivuotiaalle liian jännittävä, varsinkin jo hieman väsyneenä. Onneksi sen pystyy tarvittaessa kiertämään.

Den Blå Planet

Den Blå Planet

Yksi hieno lisä oli osasto, jossa oli perhosia ja lintuja. Kaikki nuo otukset lensivät vapaana tilassa, jossa myös oli viidakkomaista kasvillisuutta ja kosteaa kuin sademetsässä. Perhosille oli laitettu syötävää ihan käytävien vierelle, joten niitä näki todella läheltä.

Blå Planet kierros päättyy matkamuistomyymälään. Sen läpi pitää siis kävellä, jotta pääsee ulos. Ovelaa, kieroa jopa ja näin ollen lapset kävelivät ulos pehmoelukoiden kanssa.

Lopetus

Tämän enempää ei meidän lyhyelle visiitille mahtunut. Paljon mentiin lasten ehdoilla vaikka oli meillä aikuisillakin mukavaa. Suuntasimme auton kohti Vejlen kaupunkia. Siellä yöpyisimme seuraavan yön.

Kööpenhaminassa olisi todella paljon nähtävää ja me kävimme siis oikeastaan vain kahdessa paikassa. Tästä jäi kuitenkin koko perheelle sellainen hyvä olo, että kaupunkiin on kiva palata vielä joskus uudelleen.

Jos sinulla on mielessä jotain ehdotuksia, mitä lapsiperheen kannattaisi kaupungissa nähdä, jätä ehdotuksesi kommentteihin. Autoaiheisella blogilla kun ollaan, ei olisi yhtään pahitteeksi saada vinkkejä myös autoiluaiheisiin Kööpenhaminassa.


 

 

2 KOMMENTIT

  1. Vielä lapsille nähtävää ja koettavaa. Eläintarha – Københavns Z00 Valbyssä hieman Kööpenhaminan ulkopuolella , Expperimentarium Hellerupissa, Rundetårn Købmagergadella, ehkä myös vahdinvaihto Amalienborgilla – sotilailla aika mielenkiintoiset univormut karhunnahkahattuineen. Ja sitten myös veneretki kanaaleilla.

    • Kiitos näistä ehdotuksista. Eikös tuon Falconer Centretin lähelläkin ole jokin eläintarha vai onko se juuri tämä mainitsemasi? Täytyy näitä tutkia paremmin kun seuraavan kerran päästään tuonne.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.