Pikakelauksella melkein kaikki Pohjoismaat

Scandinavian Tour tarkoittaisi ajatustasolla useamman viikon kiertelyä tai sitten kohteiden karsimista vain muutamiin. Entä jos haluaa autolla kiertää Ruotsin, Tanskan ja Norjan kautta Skandinavian ympäri eikä käytettävissä ole kuin vain reilu viikko? Se tarkoittaa pitkähköjä päivämatkoja ja pintapuolinen näkymä jokaiseen sekä nälkä nähdä seuraavilla kerroilla jokaisesta maasta enemmän.

Miten tässä aina käykin näin, että suunnittelu ja varaukset jää viime tippaan. Koko reitti hotelleineen ja laivalippuineen lyötiin kasaan vain muutamaa päivää ennen reissulle lähtemistä. Toisaalta se vaan todistaa sen, ettei matkoja todellakaan tarvitse varata puolta vuotta aikaisemmin. Ehkä ne tosin saisi hieman edullisemmin, jos olisi aikaisemmin liikkeellä. Toisaalta meidän piti aina varata perhehuone hotellista, joten se tuskin on koskaan super-edullinen.

Se oli yksi heinäkuinen lauantai-ilta kun kasasin reitin, varasin koko 8 päivän reissun hotellit (joka yölle eri) sekä laivaliput autopaikkoineen kahdelle välille. Matkaseurueena oli tällä kertaa oma nelihenkinen perhe ja autona toimi oma Mazda 6 STW. Tiistai-iltana piti olla Turun satamassa jonottamassa laivaan ja sitä ennen loppu perhe piti hakea lomailemasta Pohjanmaalta. Pikku juttu Scenic Road Hunterille.

Tiistai-iltana oltiin kuitenkin Turun satamassa jonottamassa laivaan ja kohteena Tukholma. Tässä esittelypostauksessa käyn nopeasti läpi reissun pääpiirteissään ja seuraavissa osissa sitten perehdyn paremmin yksittäisiin osuuksiin. Koko reittisuunnitelma näytti suunnilleen tältä:

road trip skandinaavian ympäri

Ensimmäisessä vaiheessa oli tarkoituksena vain ajaa Ruotsin läpi Tanskaan ja Köpenhaminaan, jossa odotti ensimmäinen hotelli. Köpenhaminassa oli seuraavana päivänä muutaman nähtävyyden katselu sekä siirtyminen Jyllannin puolelle Vejleen, jossa oli seuraava yöpyminen. Lapsien kanssa matkustaessa tulee matkaan ottaa mukaan niille tarkoitettuja kohteita ja seuraavana päivänä olikin vuorossa Legoland, minkä kiertämisen jälkeen ajoimme vielä Tanskan pohjoisosaan Fredrikshavniin. Siellä vietimme taas yön, jotta olisimme ajoissa Norjaan vievässä laivassa.

Laivamatka Tanskasta Norjan Osloon vei koko päivän, joten seuraava yöpyminen oli Oslon keskustassa. Seuraavana päivänä olikin vuorossa aika pitkä ajoväli, sillä ajoimme ensin Norjaa pohjoiseen ja taituimme sitten Ruotsin puolelle. Seuraava yöpyminen oli vasta Östersundissa, mikä on suunnilleen Vaasan korkeudella.

Scandinavian Tour:in toiseksi viimeisenä päivänä oli jälleen pitkä ajomatka ja voisin sanoa sitä myös melko puuduttavaksi. Keski-Ruotsi on niin paljon samannäköinen kuin Suomikin, tosin Ruotsissa lappi alkaa aikaisemmin. Viimeinen hotelliyö oli kuitenkin Luulajassa, josta ei sitten olisi enää pitkästi Suomen puolelle. Lopulta viimeisenä varsinaisena reissupäivänä oli tarkoitus ajaa Haaparannan kautta Suomen puolelle ja takaisin Pohjanmaalle, jossa lepäsimme sitten muutaman päivän ennen lopullista siirtymistä kotiin Turun seudulle.

Meidän lapset ovat vauvasta asti tottuneet matkustamaan autossa, joten heille ei tule huono olo eikä reilun 500 kilometrin päivämatkat ole heille mahdottomuus. Siitä huolimatta olisin päivämatkoja lyhentänyt ainakin puoleen, jos siihen olisi ollut mahdollisuus. Tai vaihtoehtoisesti olisi voinut pitää välipäiviä. Scandinavian Tour -reissulle tuli Turku – Turku välille matkaa 3844 km mutta kun siihen lisätään vielä siirtyminen Pohjanmaalta ennen reissua, niin matkaa kertyi 4365 kilometriä parissa viikossa. Melkoinen määrä mutta toisaalta siinä tuli sitten nähtyä monenlaista maisemaa ja paikkaa. Koska yhdessä paikassa ei voinut kauaa pysyä, jäi tutustuminen aika pintapuoliseksi. Se antaa sitten mahdollisuuden käydä joskus tutkimassa niitä paikkoja uudelleen. Oikeastaan ainoa juttu, mikä aikataulun takia piti lopulta jättää pois, on Jyllannin hiekkadyynit.

Se pitää käydä katsomassa sitten seuraavalla kerralla.

59 KOMMENTIT

  • Automatkailussa on se hyvä, että pystyy pysähtelemään myös sellaisissa paikoissa, joihin ei muuten ehkä eksyisi. Tällä reissulla ne pitkät etapit olivat lähinnä Ruotsissa.

 1. Huh mitä ajomääriä per päivä! Mä olisin ihan kirppuuntuneena vaikka autoilusta pidänkin :–D Aika kunnioitettava reissumäärä, tämmöinen toki olisi todella siisti toteuttaa! Tuskin muuten koskaan tulisi Ruotsia nähtyä noin paljoa.

 2. Huh, melkoista trippaamista! Itsekin ihan muksusta saakka tottunut autoreissailuun ja niitä matkoja onkin kertynyt ihan ylivoimaisesti eniten matkustushistoriaani. Silti aika hurjia välimatkoja! Tai siis, kuten mainitsitkin, jää tuollaisilla ajoetapeilla tutustuminen hyvin pintapuolikseksi. Onpahan syy palata myöhemmin 🙂

 3. Joskus lähdettiin Nordkappiin melko extempore (alle viikon varoajalla). Saatiin kuitenkin haluamme autojunapaikat Kolariin ja Rovaniemeltä, ettei tarvinnut koko matkaa ajaa. Ja ajomatka Nordkappiinkin pätkittiin sopiviin päivämatkoihin ja saatiin hotellit tai leirintäaluemökkivaraukset, jonkinlaiset edes, jokaiseen kohtaan. Mutta etenkin suosittuun aikaan (heinäkuu) ja suositulla reitillä, majoituksissa ei paljon vaihtoehtoja enää ollut.

 4. Apuaaaa! En ikinä lähtisi tällaiselle matkalle, noin pitkiä ajomatkoja eikä edes välipäiviä, jestas! Hyvin on lapset koulutettu jos tuon kestivät. 😀
  Varmasti siinä paljon näki maisemia, mutta mahtoiko olla rentouttava reissu?

  • Mulla se väsymys iskee aina vasta reissun jälkeen. Mä rentoudun kyllä autossakin, jos maisemat on kohdillaan.

   Alkuperäinen suunnitelma oli pitää välipäivä Tanskassa mutta se jäi pois lopullisissa varauksissa.

 5. Huh mitä päivämatkoja! Taannoin Etelä-Afrikassa vedettiin tuollaisia kilometrimääriä, ja ne olivat kyllä ehdottomasti liikaa.

  Omista road tripeista meinaa tulla liiankin hidasta matkailua, kun jatkuvasti olen pitämässä kuvauspysähdyksiä. Mutta mikään ei niin ketuta kuin ottamatta jäänyt kuva jostain tosi hienosta maisemasta auringonlaskussa. Sen paikan ohi voi ajaa uudelleen, mutta hyvä ”valaistus” voi olla lähes ainutkertainen.

  • Noi kuvaustauot on sellaisia, mitä ei kyllä koskaan voi olla liikaa. Kilometrejä tulee paljon kun reissaa aamusta iltaan. Kyllähän siinä taukoja pidetään mutta sitten taas jatketaan.

 6. Mekin ajoimme paljon autolla, kun olin lapsi – mutta vain kotimaassa. Omasta kokemuksesta tiedän, että autoiluun kyllä helposti tottuu. Silti aika hurjaa tahtia vedetty reissu. Reitti kuulostaa hyvältä. Jos joku lähtisi kuskaamaan tällaista ajokortitonta, niin lähtisin kyllä mielelläni tuollaiselle matkalle. Ei ole tullut Ruotsia nähtyä oikeastaan Tukholmaa pidemmälle.

  • En itse asiassa ollut ennen tuota suunnittelua hoksannutkaan, että Tanskasta pääsisi laivalla suoraan Osloon. Se mahdollisti tuollaisen lenkin.

   Ruotsi on aika samanlainen kuin Suomikin mutta molemmat ihan nättejä. Kannattaa tosiaan yrittää päästä myös Tukholmasta eteenpäin

 7. Mahtavalta näyttää tuo kartta, varmasti pidemmällä ajalla olisi saanut enemmän irti, mutta aina ei ole mahdollista. Hyvä, että lapset ovat tottuneet pitkiin välimatkoihin. Hyvin muuten kirjoitettu juttu, mutta heti ei ollut selvää mistä Scandinavian tour alkoi. 🙂

  • Haha, ei se mullekaan ihan selvää ollut. Ensin piti ajaa Turusta Helsinkiin (testiauton palautus), sieltä junalla Pohjanmaalle ja seuraavana päivänä ajaen (omalla autolla) takaisin Turun seudulle.

   Sitä seuraavana iltana sitten laivaan. Mulle tuli siis kilometrejä pohjalle ihan kivasti.

   Ajattelin kuitenkin, että se Tour alkoi varsinaisesti Turun satamasta.

 8. Tällasen reissun toteuttamista ollaan kavereiden kanssa mietitty. 🙂 Enemmän tosin ehkä haluaisin ajaa tuolla Norjan puolella, käydä siellä Lapissa. Myös enemmän aikaa olisi varattava, te ootte istunu ihan huimat määrät autossa!

  • Jos tekisin uudelleen niin ajaisin Norjaa pitkin ylemmäs. Ehkä tässä painoi hintataso enemmän vaikkei Ruotsin ja Norjan välillä mielestäni nyt niin kauhea ero ollut.

 9. Mielenkiintoinen reissu on ollut ja ajamista on riittänyt. No eihän tuo tietenkään autoilusta tykkäävälle mikään paha rasti ole, mutta kuten sanoit, niin tuo Keski-Ruotsin pätkä on tylsää ajelua. Ensi kerralla sitten Tanskan dyynit mukaan, on muuten ainoa paikka missä olen laskenut pulkalla hiekalla 🙂

 10. Tämäntyyppinen reissu oilisi hauska toteuttaa etenkin joka maan Lapissa, mutta kiertäisin pienemmän lenkin tai vastaavasti varaisin enemmän aikaa, ettei joka päivä joutuisi ajamaan noin paljoa. Ne maisemakuvat taisi vaan unohtua postauksesta! 😉

 11. Oh dear lord! Miten ihmeessä sun lapset kestää tuon istumisen?! Mun levottomat ipanat repis pelihousut. Olen jo nyt hermona, miten selviydytään pääsiäisenä melkein 500 km päähän ja takaisin.

  Mutta siis ihana reitti ja turnee, olis tosi kiva vetää tuollainen vähän pienemmissä osissa. 🙂

  • Saa kyllä olla iloinen, että lapset jaksaa automatkustelua. Mitä nyt talvilomalla pienempi kysyi 200 metrin jälkeen et koska ollaan perillä 🙂 Kokonaismatka oli kuitenkin yli 500 km.

 12. Näyttää tutuhkolta reitiltä paperilla. Jotain tällaista ollaan joskus suunniteltu ja serkku sen sitten toteutti ilman meitä. Itsekin olen pohjanmaalta ja serkku Kemistä, niin reitti meni niin melkein nappiin! 🙂 Ehkä joskus vielä toteutaan tämä, mutta mielellään vähän pidemmän loman kanssa että voi tutustua paremmin paikkoihin. Mutta nyt kun elellään täällä Kaliforniassa, jossa välimatkat on pitkiä niin autoiluun on väkisinkin totuttu, niin aikuiset ja lapset.

  • Siellähän niitä hienoja reittejä olisikin. Se ykköstie tietysti mutta olen lukenut melko hiljaisista mutkateistä, jotka on myös lähellä.

   Ehkö mää joskus vielä pääsen testaamaan niitäkin polkuja

  • Tuota samaa olen minäkin suunnitellut (myöskin ilman Venäjää). Se pitäisi ajaa rantoja myöden mutta toisaalta sillä tavalla voi jäädä joku tosi upea paikka näkemätttä.

 13. Huh huh, aikamoinen reissu! Tykkään kyllä autolla matkaamisesta, mutta minua alkaa nopeasti väsyttämään jos en ole itse kuskina. Sikeitä vetäessä jää maisemat näkemättä….

  • Seuraavalla kerralla täytynee ottaa sulta viimeisimmät vinkit Tanskaan 🙂
   Mulla tahtoo olla semmonen ongelma, etten saa autossa nukuttua edes silloin kun en aja. Tai ehkä se ei ole ongelma vaan pelkästään positiivista.

 14. Olispa kiva vetästä joskus tuollainen rinkula. Mun äiti ajoi just toissakesänä pohjoisen kautta Kööpenhaminaan ja samaa reittiä takaisin, kun ei oikein pidä laivamatkoista. Vaikutti kivalta reissulta. Taisi parin viikon keikka olla se ja varmaan itsekin yrittäisi jonkun sellaisen ajan varata, että ehtii ihan kunnolla ihmetellä.

  • Oho, no kyllä tollaselle reissullekin kilometrejä tulee. Aikaa kannattaa tosiaan varata niin paljon kun pystyy. Kustannukset toki lisääntyy samalla kun yöpymisiä tulee lisää.

 15. Aika paljon ajamista! Pienen lapsen kanssa tuollaiset kilometrit ei onnistuisi, mutta muuten pidän kyllä autoilusta.
  Onneksi myös lyhyellä varoitusajalla pystyy tekemään päätöksiä ja varauksia – jäisi moni matka muuten tekemättä 🙂

 16. Aikamoinen viikon reissu! Tunnistan tästä itseäni, koska tulee ahdettua lyhyeen aikaan paljon tekemistä (tässä tapauksessa kilometrejä). Usein se väsy iskee matkan jälkeen. Reissussa jaksaa jotenkin tsempata 🙂

  • Joo ehkä se innostus ja kiinnostus kaikkeen siihen uuteen vaan pitää väsymyksen poissa. Hyvänä esimerkkinä jäämeri-reissu, jonka jälkeen tipahdin sänkyyn suunnilleen taju kankaalla 🙂

 17. […] Skandinavian kiertueen yksi päivä oli suunniteltu vietettävän Legoland Billundissa. Ajomatka Vejlestä ei ollut pitkä mutta meillä aamiainen ehkä venähti hieman pitkäksi. Legoland olikin jo ollut auki tunnin/pari ennen kuin olimme siellä. Tämä tarkoitti sitä, että autoa ei enää saa ihan lähelle parkkiin. Ajankohta oli heinäkuun puoliväliä mutta päivä oli kylmä ja tuulinen. […]

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.