Pikakelauksella melkein kaikki Pohjoismaat

Scandinavian Tour tarkoittaisi ajatustasolla useamman viikon kiertelyä tai sitten kohteiden karsimista vain muutamiin. Entä jos haluaa autolla kiertää Ruotsin, Tanskan ja Norjan kautta Skandinavian ympäri eikä käytettävissä ole kuin vain reilu viikko? Se tarkoittaa pitkähköjä päivämatkoja ja pintapuolinen näkymä jokaiseen sekä nälkä nähdä seuraavilla kerroilla jokaisesta maasta enemmän.

Miten tässä aina käykin näin, että suunnittelu ja varaukset jää viime tippaan. Koko reitti hotelleineen ja laivalippuineen lyötiin kasaan vain muutamaa päivää ennen reissulle lähtemistä. Toisaalta se vaan todistaa sen, ettei matkoja todellakaan tarvitse varata puolta vuotta aikaisemmin. Ehkä ne tosin saisi hieman edullisemmin, jos olisi aikaisemmin liikkeellä. Toisaalta meidän piti aina varata perhehuone hotellista, joten se tuskin on koskaan super-edullinen.

Se oli yksi heinäkuinen lauantai-ilta kun kasasin reitin, varasin koko 8 päivän reissun hotellit (joka yölle eri) sekä laivaliput autopaikkoineen kahdelle välille. Matkaseurueena oli tällä kertaa oma nelihenkinen perhe ja autona toimi oma Mazda 6 STW. Tiistai-iltana piti olla Turun satamassa jonottamassa laivaan ja sitä ennen loppu perhe piti hakea lomailemasta Pohjanmaalta. Pikku juttu Scenic Road Hunterille.

Tiistai-iltana oltiin kuitenkin Turun satamassa jonottamassa laivaan ja kohteena Tukholma. Tässä esittelypostauksessa käyn nopeasti läpi reissun pääpiirteissään ja seuraavissa osissa sitten perehdyn paremmin yksittäisiin osuuksiin. Koko reittisuunnitelma näytti suunnilleen tältä:

road trip skandinaavian ympäri

Ensimmäisessä vaiheessa oli tarkoituksena vain ajaa Ruotsin läpi Tanskaan ja Köpenhaminaan, jossa odotti ensimmäinen hotelli. Köpenhaminassa oli seuraavana päivänä muutaman nähtävyyden katselu sekä siirtyminen Jyllannin puolelle Vejleen, jossa oli seuraava yöpyminen. Lapsien kanssa matkustaessa tulee matkaan ottaa mukaan niille tarkoitettuja kohteita ja seuraavana päivänä olikin vuorossa Legoland, minkä kiertämisen jälkeen ajoimme vielä Tanskan pohjoisosaan Fredrikshavniin. Siellä vietimme taas yön, jotta olisimme ajoissa Norjaan vievässä laivassa.

Laivamatka Tanskasta Norjan Osloon vei koko päivän, joten seuraava yöpyminen oli Oslon keskustassa. Seuraavana päivänä olikin vuorossa aika pitkä ajoväli, sillä ajoimme ensin Norjaa pohjoiseen ja taituimme sitten Ruotsin puolelle. Seuraava yöpyminen oli vasta Östersundissa, mikä on suunnilleen Vaasan korkeudella.

Scandinavian Tour:in toiseksi viimeisenä päivänä oli jälleen pitkä ajomatka ja voisin sanoa sitä myös melko puuduttavaksi. Keski-Ruotsi on niin paljon samannäköinen kuin Suomikin, tosin Ruotsissa lappi alkaa aikaisemmin. Viimeinen hotelliyö oli kuitenkin Luulajassa, josta ei sitten olisi enää pitkästi Suomen puolelle. Lopulta viimeisenä varsinaisena reissupäivänä oli tarkoitus ajaa Haaparannan kautta Suomen puolelle ja takaisin Pohjanmaalle, jossa lepäsimme sitten muutaman päivän ennen lopullista siirtymistä kotiin Turun seudulle.

Meidän lapset ovat vauvasta asti tottuneet matkustamaan autossa, joten heille ei tule huono olo eikä reilun 500 kilometrin päivämatkat ole heille mahdottomuus. Siitä huolimatta olisin päivämatkoja lyhentänyt ainakin puoleen, jos siihen olisi ollut mahdollisuus. Tai vaihtoehtoisesti olisi voinut pitää välipäiviä. Scandinavian Tour -reissulle tuli Turku – Turku välille matkaa 3844 km mutta kun siihen lisätään vielä siirtyminen Pohjanmaalta ennen reissua, niin matkaa kertyi 4365 kilometriä parissa viikossa. Melkoinen määrä mutta toisaalta siinä tuli sitten nähtyä monenlaista maisemaa ja paikkaa. Koska yhdessä paikassa ei voinut kauaa pysyä, jäi tutustuminen aika pintapuoliseksi. Se antaa sitten mahdollisuuden käydä joskus tutkimassa niitä paikkoja uudelleen. Oikeastaan ainoa juttu, mikä aikataulun takia piti lopulta jättää pois, on Jyllannin hiekkadyynit.

Se pitää käydä katsomassa sitten seuraavalla kerralla.